Begeleiding voor en na operatie

Wanneer u hoort dat u een operatie moet ondergaan, is dat altijd schrikken. Vooral als de operatie een ingrijpende is, bijvoorbeeld voor het verwijderen van een tumor of vanwege hart- of vaatklachten. De wetenschappers – zowel de reguliere als de ‘alternatieve – zijn het eens dat een goede conditie vóór de operatie het herstel na de operatie bevordert. En de wetenschappers zijn het inmiddels eens dat de weerstand in de darmen begint. Het is dus voor een goede conditie ontzettend belangrijk dat de darm in goede conditie is en zo goed mogelijk functioneert. Onder een goede conditie versta ik hier een goede longfunctie – zoals voldoende ademhalingscapaciteit – en een goed energieniveau en een heldere mind vóór de operatie. Want dan is de kans dat de operatie goed doorstaant word en dat de betrokkene sneller en fitter het ziekenhuis verlaat, groter.

Asparagus isolated on white background Maar, wat moet u doen en laten, om zo fit mogelijk te worden vóór de operatie? Welke voedingsmiddelen kan u het beste eten en welke supplementen kunt u nemen om op zo kort mogelijke termijn de darmen in een betere conditie te brengen? Dat is voor veel mensen niet 1,2,3 duidelijk. En daarbij kan ik helpen. Na een grondige intake kijk ik wat u aan voedingsmiddelen en wellicht supplementen kan nemen om uw weerstand, indien nodig, te verbeteren. Ook kijk ik met u wat u voorlopig beter kunt laten staan om fitter te worden en wat u (extra) aan beweging kan doen. En of uw ademhalingstechniek nog verbeterd kan worden. Want, hoe beter de ademhaling, des te meer zuurstof je lichaam kan opnemen, wat weer een gunstig effect op het herstel heeft.

Uit de praktijk blijkt dat er zelfs in 3 weken voor een operatie al een positief verschil gemaakt kan worden door voedings- en leefstijlinterventie zoals hierboven bescrheven en dat dan na de operatie, het herstel met enkele weken verschil sneller gaat.

Deze begeleiding is vooral heel nuttig voor oudere mensen en voor mensen die al een wat slechtere weerstand hebben, mensen die oppervlakkig ademhalen, mensen die erg vermoeid zijn, mensen die geregeld last van hun buik hebben (opgeblazen gevoel, buikpijn, buik-‘gerommel’, onregelmatige ontlasting (constipatie en/of diarree), winderigheid, oprispingen).